sreda, 14. oktober 2015

BARCELONA, srečanje učiteljev v projektu InTime21
4. oktober 2015

Prihod v Barcelono, prestolnico Katalonije. Mesto ima skoraj dva milijona prebivalcev in je drugo največje v Španiji; vsaj zaenkrat ostaja tako. Katalonci namreč želijo samostojno državo in morda bodo željo tudi uresničili. Kar pa že imajo, je toplo sonce še v oktobru, jesenskega hladu ni čutiti.

Prvi dan se je zaključil s sprehodom do fontan Montjuic, kjer je navdušil večerni ples svetlobe s pesmijo Barcelona Freddija Mercuryja. 
Čarobni vodnjak v Montjuicu (Božena Rudolf)

5. oktober 2015

Jutranje vstajanje je poznejše, kot smo vajeni. Mediteranski tempo. V jezuitski šoli Joan XXIII. nas pozdravijo učitelji-gostitelji, učenci in ga. Nurija, ravnateljica šole. 


Dijaki veseli obiska. Kako bo šele, ko pridejo sovrstniki? (Božena Rudolf)
Sledi predstavitev pilotnega programa dela v dveh letnikih šole, imenovanega Horitzo 2020. Gre za velike spremembe v načinu poučevanja, v katerem poučevanje temelji na dobrem medsebojnem odnosu med učiteljem in učencem, kjer sta učitelj in učence sodelavca in soustvarjalca učnega procesa. Učenci imajo polovico dneva običajen urnik, druga polovica dneva pa temelji na projektnem delu. V razredu, s približno 60 učenci, so trije učitelji, ki so pomočniki učencem pri izvajanju projektnih aktivnosti. Projekt Hortizo 2020 dela na spodbujanju kreativnosti, aktivnosti, samostojnosti učencev in jih vodi k doseganju kompetenc za 21. stoletje. Vtis o tem projektu je, da gre za zelo spremenjen pouk od tega, kar smo vajeni. Ocene kvalitete pouka pa ni mogoče dati, če ne slediš pouku v živo.

 
Vrtec po načelu Horitzo 2020 (Božena Rudolf)

6. oktober 2015

Zanimiv dan, v katerem nas učitelji, gostitelji, seznanjajo z novimi učnimi tehnikami. Tema je enotna-podjetništvo. Zabavna popestritev je bila igra vlog Six Thinking Hats, kjer smo učitelji delali v skupinah. Vsak član skupine je nosil klobuk določene barve in barva je predstavljala njegov karakter: rumena optimizem, črna pesimizem, rdeča čustvenost itd…
V drugi delavnici pa smo poskušali narediti načrt iz podjetništva za svoj predmet. Kaj bi pri geografiji upoštevala pri podjetništvu? Prav gotovo varstvo narave, uporabo lokalnih materialov in vire energije.

Kot primer dobre prakse je bila predstavljena podjetniška ideja dveh študentk, ki sta ustanovili popoldanske delavnice za otroke s sindromom ADHD.

7. oktober 2015

Profesorica in direktorica ESADE Luisa Alemany nam je predavala o podjetništvu. Osredotočila se je na mlade v Španiji in njihovo pripravljenost na iskanje dobrih idej, zaposlitve, samozaposlitve. Ugotavlja, da so mladi v Španiji manj pripravljeni na tveganje od sovrstnikov drugje. Rdeča nit njenega predavanja je pravzaprav spodbujanje k pripravljenosti prevzeti določeno tveganje in začeti posel.

Po nadaljevanju delovnega dopoldneva je sledilo izjemno kosilo v St. Ignatius pedagogical school. Postregli so nam dijaki srednje šole za gostinstvo. Pod budnim nadzorom mentorjev, tudi kuhajo dijaki sami. Hrana izraža njihovo fantazijo pri pripravi in dekoraciji.
Presenečenje (Božena Rudolf)


"death by chocolate" (Božena Rudolf)
Bakalar malo drugače (Božena Rudolf)

8. oktober 2015

Polet proti Italiji in prihod domov. Čas za načrtovanje realizacij novih idej, pridobljenih v Barceloni. Kakšna naj bo šola v prihodnje? Razmišljanja gredo v pravo smer: učenci bodo bolj samostojni, bolj pripravljeni sprejemati izzive, katere jim bodo učitelji bolj pripravljeni dajati, več bo projektnega dela in več samoiniciativnosti. Obseg frontalnega pouka se bo zmanjšal na račun drugih tehnik dela v razredu. 


Tako pa je o srečanju poročala lokalna televizija.


Ni komentarjev:

Objavite komentar