ponedeljek, 25. januar 2016


4. SREČANJE UČITELJEV V PIETARSAARIJU NA FINSKEM


S kolegico Boženo Rudolf sva se od 14. do 18. januarja udeležili projektnega srečanja Erasmus+ InTime21 v mestu Pietarsaari na Finskem. 
Skupaj z učitelji iz 6 evropskih držav smo se pogovarjali o trajnostnem razvoju, delili dobre prakse iz okolij in šol, s katerih prihajamo. Udeleženci se soočamo s podobnimi težavami, kar je pripeljalo do živahne diskusije. Nekatere države se bolje spopadajo npr. z ločevanjem odpadkov ali pa imajo zanimive rešitve za določene segmente ločevanja (npr. Španija, kjer na avtomatih oddajo uporabljeno kuhinjsko olje, v zameno pa dobijo novo steklenico). Na Finskem, kjer so pripravili tudi srečanje za dijake iz vseh držav, imajo že dolgo tradicijo ločevanja odpadkov in pri vzgajanju mladih v smislu pomembnosti trajnostnega razvoja sodelujejo z lokalnim podjetjem, ki je odgovorno za ravnanje z ločenimi odpadki. Učitelji iz Pietarsaarija so nam predstavili delovanje in smiselnost eko šole in vse sodelujoče šole smo sprejele sklep, da bomo poskušale to postati, če še nismo in tudi tako vzgajati mlade.
Delovna srečanja so bila pestra in diksusije zanimive, je pa ob večerih ostalo tudi nekaj časa za seznanitev z običaji lokalnega prebivalstva. Izziv savnanja, ki mu sledi plavanje oziroma namakanje v jezeru (ice swimming), smo sprejeli skoraj vsi in bili navdušeni nad izkušnjo. 
V nedeljo so se nam na izletu v bližnjo okolico in ogledu muzeja Nanoq pridružili dijaki in spremljevalci iz vseh držav, ki sodelujejo v projektu in so prihajajoči teden preživeli ob razmišljanju o trajnostnem razvoju in korakih, ki jih lahko vsak kot posameznik naredi za čistejšo in svetlejšo prihodnost. 

Manica Seljak

Ni komentarjev:

Objavite komentar